Βρετανία-ΕΕ «σφίγγουν τα λουριά» σε Facebook, Twitter, Google


Οι Facebook, Twitter και TikTok έρχονται αντιμέτωπες με πρόστιμα έως 10% του τζίρου τους αν δεν απομακρύνουν και περιορίσουν την εξάπλωση παράνομου περιεχόμενου, στο πλαίσιο νομοθεσίας που προτείνει η Βρετανία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κυβέρνηση διεμήνυσε πως οι τεχνολογικές πλατφόρμες θα πρέπει επίσης να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν τα παιδιά από την έκθεση στην αποπλάνηση, το bullying και την πορνογραφία, για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των ανηλίκων online.

«Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή λογοδοσίας για τις τεχνολογικές εταιρείες για να προστατεύσουμε τα παιδιά και τους ευάλωτους χρήστες, για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στον κλάδο και για να κατοχυρώσουμε με νόμο τις δικλείδες ασφαλείας για την ελευθερία του λόγου», δήλωσε ο αρμόδιος Βρετανός υπουργός Oliver Dowden.

Οι νέοι κανόνες της Βρετανίας, που θα νομοθετηθούν του χρόνου, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μπλοκάρισμα των sites που παραβιάζουν τους κανόνες και σε απόδοση ευθυνών σε ανώτερους managers για συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Οι δημοφιλείς πλατφόρμες θα απαιτείται να έχουν ξεκάθαρες πολιτικές για περιεχόμενο το οποίο, αν και δεν είναι παράνομο, θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη, όπως για παράδειγμα μέσω της διάδοσης παραπληροφόρησης αναφορικά με τα εμβόλια κατά της Covid-19.


Η Ofcom, η αρμόδια βρετανική ρυθμιστική αρχή για τα media, θα έχει την εξουσία να επιβάλει πρόστιμα σε εταιρείες έως και 18 εκατ. στερλινών (24 εκατ. δολαρίων) ή του 10% του παγκόσμιου τζίρου τους, όποιο είναι υψηλότερο, για την παραβίαση των κανόνων.

Θα μπορεί επίσης να μπλοκάρει την πρόσβαση στη Βρετανία για τις υπηρεσίες εκείνες που δεν συμμορφώνονται.

Από τους κανόνες θα εξαιρούνται η online δημοσιογραφία και τα σχόλια αναγνωστών σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, προκειμένου να διασφαλιστεί η ελευθερία της έκφρασης.

Πρόστιμα 6-10% σε αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς ετοιμάζει η ΕΕ

Σημειώνεται πως παγκοσμίως οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν μέτρα για να μπορέσουν να ελέγξουν καλύτερα το παράνομο ή επικίνδυνο περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να παρουσιάσει το δικό της πακέτο μέτρων.

Σύμφωνα με το προσχέδιο των νέων κανόνων της ΕΕ, οι Amazon, Apple, Facebook και Google μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν τις επιχειρηματικές πρακτικές τους στην Ευρώπη, διαφορετικά θα έρθουν αντιμέτωπες με πρόστιμα 6-10%.

Οι κανόνες αυτοί, αποτελούν την πιο σοβαρή προσπάθεια που έχει καταβάλλει μέχρι σήμερα η ΕΕ για να χαλιναγωγήσει τη δύναμη των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, που ελέγχουν τεράστιους όγκους δεδομένων και online πλατφόρμες στις οποίες βασίζονται χιλιάδες εταιρείες και εκατομμύρια Ευρωπαίοι, σημειώνει το Reuters.


Η μια σειρά κανόνων που θα παρουσιαστεί, όπως ανέφερε στο Reuters πηγή με γνώση του θέματος, θα ονομάζεται Digital Markets Act και θα προβλέπει πρόστιμα έως 10% του ετήσιου τζίρου των online gatekeepers που θα βρεθεί ότι παραβιάσουν τους νέους κανόνες. Επίσης, προβλέπεται μια σειρά πραγμάτων που θα επιτρέπονται και που θα απαγορεύονται στους gatekeepers, που θα ταξινομηθούν σύμφωνα με κριτήρια όπως ο αριθμός των χρηστών, ο τζίρος και ο αριθμός των αγορών στις οποίες δραστηριοποιούνται.

Η δεύτερη σειρά κανόνων, που ονομάζεται Digital Services Act, στοχεύει και αυτή στις πολύ μεγάλες online πλατφόρμες όπως αυτές που έχουν άνω των 45 εκατ. χρηστών. Οι πλατφόρμες αυτές θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν το παράνομο περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους, την κακή χρήση των πλατφορμών που παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα και την εσκεμμένη χειραγώγηση των πλατφορμών για την επιρροή εκλογικών αποτελεσμάτων και δημόσιας υγείας.

Οι εταιρείες θα πρέπει να δείχνουν επίσης λεπτομέρειες αναφορικά με πολιτικές διαφημίσεις στις πλατφόρμες τους καθώς και τις παραμέτρους που χρησιμοποιούν οι αλγόριθμοι τους για να προτείνουν και να κατατάσσουν σε σειρά πληροφορίες.

ΠΗΓΗ

Ενας στους τρεις ανθρώπους δεν έλαβε κρατική βοήθεια στην πανδημία


Περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, περίπου 2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δεν έχουν λάβει κρατική βοήθεια στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές της επιπτώσεις, ανακοίνωσε σήμερα η Oxfam, με τεράστιες διαφορές να παρατηρούνται μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών.

Ανάλυση δεδομένων της Παγκόσμιας Τράπεζας την οποία έκανε η Oxfam έδειξε ότι αν και 9,8 τρισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν από 36 πλούσιες χώρες προκειμένου να στηρίξουν τους πολίτες τους εν μέσω της πανδημίας covid-19, 59 χώρες με μικρό εισόδημα δαπάνησαν μόλις 42 δισεκατομμύρια δολάρια για τον ίδιο λόγο.


Επίσης η έρευνα αναφέρει ότι οι πλούσιες χώρες έχουν δαπανήσει 695 δολάρια ανά κάτοικο, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες και οι χώρες με χαμηλό εισόδημα μεταξύ 28 και 4 δολαρίων. Επιπλέον οι πιο πλούσιες χώρες του κόσμου έχουν αυξήσει τη βοήθεια που προσφέρουν στις αναπτυσσόμενες χώρες κατά 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

“Ο κορονοϊός ένωσε τον κόσμο στον φόβο, αλλά τον χώρισε στην αντίδραση”, σχολίασε η εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam Γκραμπριέλα Μπουσέρ. “Η πανδημία δημιούργησε μια αξιέπαινη παγκόσμια προσπάθεια χάρη στην οποία περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι επιπλέον έλαβαν κοινωνική προστασία στη διάρκεια του 2020, όμως μέχρι σήμερα περισσότεροι άνθρωποι έχουν μείνει εντελώς πίσω”, πρόσθεσε η Μπουσέρ. “Αυτό δεν χρειαζόταν να είναι έτσι”.

Πριν την πανδημία του κορονοϊού έως και 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν κοινωνική προστασία – κρατικά βοηθήματα-, με την Παγκόσμια Τράπεζα να εκτιμά ότι μόνο 1,3 δισεκατομμύριο εξ αυτών έχει λάβει κάποιου είδους βοήθεια μετά το ξέσπασμα της covid-19. Η έκθεση της Oxfam αναφέρει ότι πολλές αναπτυσσόμενες χώρες κατάφεραν να προσφέρουν μη χρηματική βοήθεια, όπως τρόφιμα, όμως αυτή συχνά αποδείχθηκε “ανεπαρκής”.

Σε ξεχωριστή έκθεση ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι ένας στους 33 ανθρώπους παγκοσμίως θα χρειαστεί ανθρωπιστική βοήθεια για να εκπληρώσει τις βασικές του ανάγκες, όπως η τροφή, το νερό και η υγιεινή το 2021, αύξηση 40% σε σχέση με φέτος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΡΥΨΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑΤΑ

Παγκόσμια Τράπεζα

Γώγος: Θα πούμε ναι στα αιτήματα της εκκλησίας για τα Χριστούγεννα



Σχετικά με τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιά ο κ. Γώγος ήταν κατηγορηματικός ότι οι φετινές γιορτές πρέπει να γίνουν παρέα μόνο με τα άτομα μιας οικογένειας που μένουν στο ίδιο σπίτι.

 

 Εξήγησε ότι οι αριθμός 9 δεν παίζει κανέναν ρόλο καθώς θα μπορούσαν για παράδειγμα να βρεθούν μαζί τέσσερα ζευγάρια μέσα σε ένα σπίτι. «Στη φάση αυτή χρειάζεται ο μέγιστος βαθμός ασφάλειας τόνισε ο καθηγητής» και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει καν να χρησιμοποιούμε τη λέξη ρεβεγιόν καθώς έχει την έννοια της γιορτής, της ολονύκτιας διασκέδασης και δεν υπάρχει ρεβεγιόν με μια οικογένεια.

 Ο κ. Γώγος είπε ότι η Επιτροπή έχει θέσει το θέμα και όλα τα μέλη της συμφωνούν με τη θέση για γιορτές μόνο με την οικογένεια που ζούμε στο ίδιο σπίτι. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι δημιουργείται μια μικρή σύγχυση με τον αριθμό 9.

 

«Από εκεί και πέρα, αν είναι τόσο μείζον το θέμα, φαντάζομαι θα το φέρουν και στην επιτροπή για να υπάρξει μια οριστική θέση», σημείωσε ο καθηγητής σημειώνοντας ωστόσο ότι η Επιτροπή δεν είναι όργανο που αποφασίζει αλλά είναι όργανο που γνωμοδοτεί.

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"ΑΓΙΟΣ" ΝΙΚΟΛΑΟΣ :Ο ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΩΝ!!ΜΕΓΑΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!!-ΠΗΓΗ


Κλείνει στις 11 το πρωί ο σταθμός του μετρό "ΣΥΝΤΑΓΜΑ"

 


Κλειστός θα είναι από τις 11 το πρωί ο σταθμός του μετρό " ΣΥΝΤΑΓΜΑ" με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι συρμοί θα διέρχονται από τον σταθμό, χωρίς όμως να πραγματοποιούνται στάσεις.

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Μητσοτάκης τα δίνει όλα στον Ιερώνυμο

Προϋπολογισμός: «Μετωπική» των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για υγεία και οικονομία

Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Μπιλ Μπαρ


Προϋπολογισμός: «Μετωπική» των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για υγεία και οικονομία


Μετωπική σύγκρουση αναμένεται σήμερα ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή, όπου διεξάγεται η τελική συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό του 2021. Με βασικά πεδία αντιπαράθεσης το υγειονομικό και την οικονομία και με φόντο την πανδημία αναμένεται σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση.


Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και τα έκτακτα βοηθήματα και χρηματοδοτικά πακέτα θα αποτελέσουν τα όπλα στη φαρέτρα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα κλείσει και την συνεδρίαση.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει εκτενή αναφορά στο εθνικό σχέδιο εμβολιασμού κατά του covid-19, ζητώντας την συστράτευση όλων των κομμάτων στη ζήτημα, ενώ θα αναφερθεί και στον μεταρρυθμιστικό χάρτη των επόμενων ετών, ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί από τα 32 δις ευρώ του Ταμείου Ανάπτυξης. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξαγγελίες νέων μέτρων στήριξης όλων των πληττόμενων από την κρίση νοικοκυριών, εργαζόμενων και επιχειρήσεων.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και την πορεία της χώρας κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας αναμένεται να εξαπολύσει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσιπρας. Με ενδιαφέρον αναμένεται το εάν θα προχωρήσει σε πρόταση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση κυβερνητικών ευθυνών σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας.

Έντονη κριτική αναμένεται να ασκήσει και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά καταθέτοντας παράλληλα τον οδικό χάρτη με τις προτάσεις του δικού της κόμματος για το άνοιγμα της αγοράς.


Τις ευθύνες στην διαχείριση της πανδημίας αλλά και τα λάθη σε οικονομικά μέτρα αναμένεται να προτάξουν ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο γ.γ του ΜεΡΑ25 Γιανης Βαρουφάκης. Τέλος, την παραληρηματική του ρητορική κατά των εμβολιασμών αναμένεται να αναπτύξει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Σημειώνεται, ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη τοποθετηθεί αρνητικά επί του συνόλου του κρατικού προϋπολογισμου, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί από τους 158 βουλευτές της ΝΔ. Ωστόσο, ευρύτερη πλειοψηφία θα συγκεντρώσει -ως είθισται- ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Αμυνας καθώς εκτός από την ΝΔ θα υπερψηφίσουν Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα δηλώσει παρών.

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Μπιλ Μπαρ


Την αποχώρηση του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησής του Μπιλ Μπαρ ανήγγειλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ περίπου έναν μήνα προτού αναλάβει τα καθήκοντά του ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος.


Ο Μπιλ Μπαρ είχε υποστεί σφοδρές επικρίσεις από μέρους του Ντόναλντ Τραμπ διότι δεν κατήγγειλε και δεν ερεύνησε τη «μαζική νοθεία» που καταγγέλλει ο απερχόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου, που προσπαθεί ακόμη να επιτύχει την ακύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

«Ο Μπιλ θα φύγει πριν από τα Χριστούγεννα για να περάσει τις γιορτές με την οικογένειά του» και «ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Ρόζεν, ένας απίστευτος άνθρωπος, θα αναλάβει μεταβατικός υπουργός», ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος μέσω Twitter, αποφεύγοντας να επαναλάβει τις κατηγορίες του σε βάρος του Μπαρ.

Η εξέλιξη, που αναγγέλθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν από το σώμα των εκλεκτόρων, θα σημειωθεί περίπου έναν μήνα προτού αναλάβει τα καθήκοντά του ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος.

Στην επιστολή παραίτησής του, που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, ο Μπιλ Μπαρ διευκρινίζει ότι θα αποχωρήσει από τη θέση την 23η Δεκεμβρίου.

Ο Μπαρ είχε ενημερώσει νωρίτερα για την εξέταση από το υπουργείο Δικαιοσύνης των καταγγελιών της εκστρατείας του Τραμπ περί νοθείας. Δεσμεύθηκε ότι θα «συνεχίσει να διενεργείται έρευνα» για τις κατηγορίες αυτές, ενώ εξήρε τον απερχόμενο πρόεδρο για αυτά που αποκάλεσε ιστορικά επιτεύγματά του, όπως η τόνωση της οικονομίας, η ενίσχυση του στρατού και ο περιορισμός της παράτυπης μετανάστευσης.


Το εάν ο Μπαρ θα παρέμενε στη θέση του κατά το τελευταίο στάδιο της προεδρίας του Τραμπ αμφισβητείτο έντονα από την περασμένη εβδομάδα, όταν είπε πως η έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης έδειξε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις για νοθεία — ερχόμενος σε διαμετρική αντίθεση με τους ισχυρισμούς του μεγιστάνα.

Η ομάδα των δικηγόρων του Τραμπ εξεμάνη, κατηγορώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι δεν έκανε σωστή έρευνα.

ΠΗΓΗ

Ο Μητσοτάκης τα δίνει όλα στον Ιερώνυμο


Ευελιξία επιδεικνύει εν τέλει η κυβέρνηση, με τη “βούλα” της επιτροπής των ειδικών για την πανδημία του κορονοϊού, στο θέμα των εκκλησιών τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και στο πλαίσιο του δεύτερου lockdown.

 Εν όψει της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Η επικοινωνία φέρεται να πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον οποίο το Μαξίμου δεν ήθελε να αφήσει μόνο απέναντι στην ιεραρχία, ενώ άλλωστε μέρος της βάσης της ΝΔ εξέφραζε οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γιατί είχε ανακοινωθεί το άνοιγμα των Εκκλησιών μόνο τα Χριστούγεννα και τα Φώτα και με αυστηρούς κανόνες. 

Αρχικά η κυβέρνηση σκόπευε να επιμείνει στο να μην επιτραπεί η ατομική λατρεία από τις 21 Δεκεμβρίου, όπως ζητούν ιεράρχες, όμως το θέμα φέρεται να συζητήθηκε κατά τη χθεσινή επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο και να είναι στο τραπέζι. 


Ενώ στη συνέχεια συνεδρίασε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, καθώς εξάλλου ο πρωθυπουργός σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου είχε πει στον Αρχιεπίσκοπο ότι και η Εκκλησία θα πρέπει να τηρήσει τις αποφάσεις των ειδικών.

Οι αποφάσεις αυτές όμως στο τέλος της ημέρας ήταν πιο χαλαρές από τον αρχικό σχεδιασμό. 

 

Ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε “δώσει σήμα” κατά το briefing, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του News 24/7, για την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει κάτι στον Αρχιεπίσκοπο. Εν τέλει πάντως η επιτροπή έκανε πίσω και από την απόφαση για ανώτατο επιτρεπτό όριο πιστών εννέα άτομα ανά ναό και 25 για τις Μητροπόλεις, ανεβάζοντας τον ανώτατο αριθμό πιστών στους 25 με 50 και θέτοντας όριο το ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα στις εκκλησίες. 

Η επιτροπή εισηγήθηκε επίσης στην κυβέρνηση: 

 

-Την τέλεση μίας ακόμη λειτουργίας την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. 

-Την τέλεση κυλιόμενων λειτουργιών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια. 

Κατά την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο συζητήθηκε επίσης το σενάριο, τα Φώτα να μοιραστεί συσκευασμένο αντίδωρο και εμφιαλωμένος αγιασμός στους πιστούς, με δεδομένο ότι δεν θα επιτραπεί τελετή Αγιασμού των Υδάτων σε ανοιχτούς χώρους. 

Μένει να φανεί εάν η Ιερά Σύνοδος θα αποδεχθεί σήμερα τον κλάδο ελαίας που τείνει το Μαξίμου ή εάν θα επικρατήσουν οι πιο ακραίες φωνές, που κινούνται στη λογική “όλα ή τίποτα”, δηλαδή ζητούν από τον Αρχιεπίσκοπο να αρνηθεί οποιαδήποτε εκδοχή μερικού ανοίγματος και να καταγγείλει την κυβέρνηση. 

ΠΗΓΗ



ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ