Τέλη κυκλοφορίας: Παραγραφή οφειλών μετά την πενταετία με απόφαση του ΣτΕ


Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέτρεψε με απόφασή του την πάγια θέση της φορολογικής διοίκησης ότι ο χρόνος παραγραφής των τελών κυκλοφορίας είναι 20ετής.

Η υπ΄ αριθμόν 1611/2020 απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ σε Επταμελή Σύνθεση αφορά αίτηση αναίρεσης του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) που είναι ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Αττικής για επιβολή τελών κυκλοφορίας και προστίμων από το 1998. Η απόφαση υποστηρίζει ότι «η πενταετής προθεσμία για τη βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας παρίσταται επαρκής για την άσκηση της εν λόγω εξουσίας της φορολογικής αρχής, περαιτέρω δε και εύλογη» απορρίπτοντας έτσι τους ισχυρισμούς της φορολογικής διοίκησης που ζητούσε να ισχύσει ο 20ετής χρόνος παραγραφής στηριζόμενη στο γενικό άρθρο 249 του Αστικού Κώδικα, ελλείψει ρητής μνείας στη νομοθεσία.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την απόφαση «…η εικοσαετία δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συνιστά εύλογη, συνάδουσα προς την αρχή της αναλογικότητας, διάρκεια του κατά κανόνα χρόνου παραγραφής φορολογικών αξιώσεων». «Οι ως άνω διατάξεις ενόψει της αρχής της ασφάλειας δικαίου, η οποία απορρέει από την αρχή του κράτους δικαίου, έχουν την έννοια ότι βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας σε περίπτωση μη καταβολής ή μειωμένης καταβολής αυτών, καθώς και των τυχόν οφειλομένων προστίμων, δεν μπορεί να χωρήσει μετά την πάροδο πενταετίας από τη λήξη του ημερολογιακού έτους, για το οποίο αυτά οφείλονται (πρβλ. ΣτΕ 2656/2018)», αναφέρεται επίσης.

Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή εναρμονίζεται με αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ σχετικά με φορολογικές υποθέσεις που είχε κρίνει ότι η παραγραφή για φορολογικά ζητήματα πρέπει να έχει συνολικά εύλογη διάρκεια ώστε:

ώστε:

α) να είναι δυνατή η άσκηση αποτελεσματικού ελέγχου, χωρίς όμως να ενθαρρύνεται η απραξία των αρμοδίων διοικητικών αρχών, την οποία ενθαρρύνει η μεγάλη διάρκεια του χρόνου της παραγραφής και

β) να μην αφήνονται οι διοικούμενοι έκθετοι σε μακρά περίοδο ανασφάλειας δικαίου ή στον κίνδυνο να μην είναι πλέον σε θέση, μετά την παρέλευση μακρού χρόνου να αμυνθούν προσηκόντως έναντι σχετικού ελέγχου, αλλά και να αντιμετωπίσουν τις προκύπτουσες από τον έλεγχο αυτό οικονομικές υποχρεώσεις.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ολικό lockdown

 


Οι σχετικές αποφάσεις είναι θέμα ωρών ή κάποιων 24ώρων, ενώ κατά την απογευματινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας δεν αποκλείεται να γίνει η περιγραφή της περαιτέρω αυστηροποίησης του ισχύοντος lockdown. Περιοχές που οι επιδημιολογικοί δείκτες προειδοποιούν για τον κίνδυνο μεγαλύτερης διασποράς στην κοινότητα και επιπλέον πίεσης στο σύστημα υγείας είναι όπως φαίνεται αυτές στην Βόρεια Ελλάδα (όπως η Θεσσαλονίκη και η Κοζάνη, όπου μεταβαίνει αύριο ο Μ. Χρυσοχοίδης και ο Νίκος Χαρδαλιάς αντίστοιχα), στη Θράκη και στην Δυτική

Το σύνολο των ζητημάτων που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής ή και αυστηροποίησης του πλάνου εν όψει και των γιορτών των Χριστουγέννων ετέθη και στο «τραπέζι» της σύσκεψης-τηλεδιάσκεψης του Μεγάρου Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και τους ειδικούς της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση χαλάρωσης, υπάρχει περίπτωση σκλήρυνσης. Η χαλάρωση είναι λάθος σήμα. Όταν θέλουμε μέσα στην περίοδο των γιορτών που αναγκαστικά είμαστε όλοι στη συμπεριφορά μας πιο χαλαροί θα ήταν λάθος σήμα στο τι έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε», τόνισε εν τω μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στα parapolitika.fm , όπου υπογράμμισε τον κίνδυνο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας μετά τις γιορτές και πρόσθεσε: «Έχουμε παρατηρήσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα της εφαρμογής μέτρων τύπου Lockdown σε διάφορες περιοχές της χώρας ότι σε κάποιες περιφερειακές ενότητες, είτε δεν πέφτουν τα κρούσματα όσο θα θέλαμε, είτε πέφτουν αργά ή εχουμε κα μικρές αναζωπυρώσεις. Δυστυχώς αυτό το βλέπουμε τις τελευταίες μέρες σε συγκεκριμένες περιοχές, σε τέτοιες περιπτώσεις αν επιμείνουν τα κρούσματα υψηλά, η πίεση στο σύστημα υγεία ψηλά τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά ενδεχομένως να πάρουμε ακόμα πιο σκληρά μέτρα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στη διάρκεια των εβδομάδων που έρχονται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Σε τοπικό επίπεδο πιο αυστηρό (lockdown)».

Νωρίτερα αυστηρό μήνυμα για την τήρηση των μέτρωναπηύθυνε ο κ.Χρυσοχοϊδηςμετά από έκτακτη σύσκεψη για τη Δυτική Αττική. «Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του», είπε.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη συμμετείχε σήμερα, Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, σε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Ελευσίνας, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, εκπροσώπων της Περιφέρειας, δημάρχων της Δυτικής Αττικής και υγειονομικών φορέων.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε το θέμα της εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Αμέσως μετά ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «Δεν έχω να πω πολλά, στην πραγματικότητα έχω να πω ένα μόνο: Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, να εξηγήσουμε, να συνδράμουμε, αλλά του κεφαλιού του κανείς. Σε αντίθετη περίπτωση θα σφραγισθούν οι περιοχές, ακόμη και σπίτι – σπίτι… Δεν είναι ούτε απειλή, ούτε προειδοποίηση. Είναι απόφαση και θα γίνει έτσι αν χρειαστεί».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 

ΠΗΓΗ

Σωτηριάδης: Ο κορωνοϊός είναι λιγότερο επικίνδυνος από την γρίπη - Σταματήστε το πανήγυρι της θανατολογίας


Ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας απέστειλε ο καθηγητής Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης σε σχέση τόσο με τα μέτρα όσο και με την επικινδυνότητα του κορωνοϊου.

Μιλώντας στις ΑΙΧΜΕΣ ο κ. Σωτηριάδης επισήμανε πως φέτος έχουμε 86 θανάτους λιγότερους από ότι το 2019 σύμφωνα όπως είπε τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας.

Αναλυτικά επισήμανε ότι:

Είναι ξεκάθαρο ότι οι θάνατοι του 2020 είναι  λιγότεροι σε σχέση με το 2019 και είναι λιγότεροι από τον μέσο όρο των τριών τελευταίων ετών.

Εδώ και έξι μήνες βομβαρδίζεται ο πληθυσμός της Κύπρου με θανατολογία και όποιος τολμήσει να πει μια διαφορετική γνώμη από τα δρακόντεια μέτρα τον στήνουν στον τοίχο. Σήμερα βλέπουμε να επιβεβαιώνεται ότι ο ιός αυτός δεν είναι θανατηφόρος και δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος.

Είναι λιγότερο επικίνδυνος από τον ό της γρίπης όπως επιβεβαιώνεται κα επιστημονικά.

Οι θάνατοι που βλέπουμε είναι από όλες τις αιτίες. Εξάρσεις και υφέσεις των ιώσεων έχουμε κάθε χρόνο.  

Αυτή η εικόνα που βλέπουμε μπροστά μας είναι φυσιολογική εικόνας θνησιμότητας στον πληθυσμό. 

Και τα φετινά δεδομένα  εντάσσονται μέσα στη φυσιολογική διακύμανση. Είμαστε περίπου στα φυσιολογικά πλαίσια.

Όλο αυτό το πανήγυρι της θανατολογίας δεν έχει καμία σχέση με τα περιστατικά του κορωνοιϊού που βλέπουμε στον πληθυσμό.

Αυτή η ιστορία με τον εκφοβισμό του κόσμου πρέπει να σταματήσει.

Δείτε το απόσπασμα με τα όσα είπε ο κ. Σωτηριάδης: 



Σολωμού: «Δεν θα κάνω το εμβόλιο… Για τα παιδιά θα γίνω ασπίδα, σκοτώστε με» (Βίντεο)


Η Μαρία Σολωμού στην εκπομπή «Ευτυχείτε» μίλησε αρχικά για τα μέτρα, το lockdown και τις γιορτές που έρχονται.

«Δεν έχω καταλάβει πως θα περάσω τα Χριστούγεννα. Είμαι «Christmas person». Θέλω να κάνω Πρωτοχρονιά με τον γιο μου και τον μπαμπά του. Πώς θα γίνει αυτό; Γιατί είμαι αναγκασμένη να μείνω στο σπίτι του πρώην συντρόφου μου και να κάνω διανυκτέρευση; Με υποχρεώνεις το παιδί μου να κάνει ξεχωριστή Πρωτοχρονιά!» είπε η ηθοποιός.


Στη συνέχεια ωστόσο μιλώντας για το εμβόλιο δήλωσε: «Δεν είμαι από τους ανθρώπους που θα κάνουν το εμβόλιο. Είμαι πάρα πολύ αρνητική για χίλιους πεντακόσιους λόγους που δεν θα τους πω. Αν γίνει υποχρεωτικό για παιδιά, καλά εκεί θα γίνω ανθρώπινη ασπίδα εγώ, μπροστά, σκοτώστε με! Είμαι πολύ “περίεργη” με τα εμβόλια. Με φοβίζουν τα εμβόλια είτε είναι για Covid είτε είναι για ιλαρά. Γενικά εγώ θεωρώ ότι πρέπει να εμβολιαστούν οι άνθρωποι από μία ηλικία και πάνω που είναι ευπαθείς ομάδες, αυτοί που κινδυνεύουν ουσιαστικά και που είναι κάποιας προχωρημένης ηλικίας».

Δείτε το βίντεο:



ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ